2013-09-26

До
Проф. д-р Димитър ТОКУШЕВ
Председател на
Конституционния съд на Република България

 

 


Уважаеми проф. Токушев,
На 25 септември на популярния в юридическите среди сайт „Правен свят” (legalworld.bg) бе публикуван текст относно обсъждането на въвеждане на индивидуална конституционна жалба.
В него авторът Мирела Веселинова (гл. редактор на сайта!) бе допуснала две изключително груби неточности, на които реагирах веднага и бяха отстранени още в 9.45 ч. на 26 септември. Настоях и за изрично пояснение от редакцията, което в нарушение на закона не бе направено…
Тъй като текстът обаче вече е бил прочетен от близо 600 читатели, настоявам да поднеса пред Вас и членовете на КС своето уточнение:
1. Не съм говорил за съпротива на днешни, а на „действащи към момента на различните обсъждания на въпроса” конституционни съдии (които енергично са изразявали резерви). Настоявам, че не съм говорил за действащи към момента конституционни съдии!
2.В текста бе посочено, че съм говорил за „все по-тревожното интелектуално равнище на конституционните съдии във всяка следваща легислатура”. Освен правен нонсенс (в легислатурата няма съдии…), този „цитат” е и напълно неверен. Говорих за все по-ниското интелектуално равнище на депутатите във всяка следваща легислатура, поради което е все по-силен страхът от ангажиране с каквато и да било конституционна реформа.
Настоявам да се знае – от Вас лично и всички съдии в КС – че по никакъв повод не съм подлагал на съмнение – и не бих могъл! – интелектуалното равнище на съдиите в КС. Напротив – отнасям се с изключително дълбоко уважение и смятам, че КС е от малкото органи, съставени предимно от личности с безспорен интелект и авторитет! Не си позволих упрек дори когато през февруари 2010 г. КС касира частично изборите за народни представители в 41-то НС (по моя жалба), в резултат на което бе прекратен и моят мандат. Напротив – дори тогава се отнесох с подчертано уважение, каквото неотклонно споделям и до днес!

 

В заключение Ви моля да приемете, уважаеми проф. Токушев, дълбокото ми съжаление за възникналата, макар и за кратко, грозна ситуация, за която смея да вярвам, че нямам вина, и да Ви помоля да приемете израза на най-дълбокия ми респект!

 

26 септември 2013 г.

Доц. д.ю.н. Атанас СЕМОВ,
Носител на „Катедра „Жан Моне” на ЕС