2023-10-27

Днес, 27 октомври 2023 г., по инициатива на Конституционния съд на Република България, в София се подписа Меморандум за създаване и учредяване на Балкански конституционен форум. С подписването на Меморандума освен българския Конституционен съд, към Форума официално се присъединиха конституционните юрисдикции на Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора.

Целта на новосъздадения Балкански форум е да улесни и насърчи сътрудничеството и изграждането на тесни професионални контакти между конституционните юрисдикции на съседните балкански държави, като се превърне в платформа за редовен обмен на добри практики, идеи и опит, и обсъждане на актуални проблеми в сферата на конституционното правосъдие.

С подписването на Меморандума днес в София стартира първата годишна среща на Балканския конституционен форум с домакин Конституционният съд на Република България. Темата, която предстои да се дискутира, е достъпът до конституционно правосъдие, като всички участници, сред които и представители на конституционните юрисдикции на Босна и Херцеговина, Гърция, Румъния и Хърватска, ще споделят своя опит.

Инициативата се осъществява със сериозна европейска подкрепа – специални гости на Форума са председателят на Съда на Европейския съюз Кун Ленартс, заместник-председателят на Европейския съд по правата на човека Марко Бошняк и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Сред гостите, които уважиха събитието, са и българските съдии в СЕС и ЕСПЧ – Александър Арабаджиев, Александър Корнезов, Марияна Кънчева и Йонко Грозев, както и посланиците на участващите държави.

Официално приветствие към присъстващите отправиха заместник министър-председателят Мария Габриел и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Меморандум